Постъпване
В кой ден и в кои часове мога да постъпя в болницата?
Денят на постъпване ще се реши от лекуващия ви лекар от клиниката. Обикновено това е делничен ден. Постъпва се от 8:30 до 13:30 ч. В деня на постъпване се правят изследвания.
Какво трябва да нося при постъпване?
 • направление за  хоспитализация (МЗ-НЗОК N7) от личния ви лекар (или от лекар-специалист от доболничната помощ). Направлението е валидно 30 дни от датата на издаване
 • ако сте безработен и регистриран в Бюрото по труда трябва да носите служебна бележка от Бюрото по труда
 • ако сте с призната инвалидност трябва да носите фотокопие на Експертно решение от ТЕЛК
 • ако сте ветеран или военноинвалид трябва да представите военна книжка
 • рецептурна книжка, ако ползвате такава
 • епикризи от предишен болничен престой в тази или друга болница
 • документи за всякакви изследвания до момента
 • лична амбулаторна карта
 • амбулаторен лист (от личния лекар)
 • документ за самоличност
 • пижами, дрехи, пантофи, санитарни принадлежности
Трябва ли да спазвам някаква диета в непосредствено преди постъпване в болницата?
Ако постъпите сутринта е добре да сте гладни, тъй като ще ви се направят изследвания. Ако постъпите към обяд, изследванията ще се направят на следващия ден.
Мога ли сам да избера лекуващ лекар?
Клиниката не предлага избор на екип. Приемащият лекар ще ви назначи лекуващ лекар.

Престой

В каква стая ще бъда? Мога ли да бъда в самостоятелна стая? Какви са условията за ползване на баня и тоалетна?
Болничното отделение разполага с три мъжки и три дамски стаи с по пет легла всяка,  и с пет стаи с по две легла всяка, в които се настанвят мъже или жени според моментния брой пациенти. Няма самостоятелни стаи и клиниката няма политика да предлага такива срещу допълнително заплащане. Тоалетните и банята са общи.
Има ли къде да съхранявам ценности и скъпи вещи?
Няма специално място за съхранение на скъпи вещи, затова не ви съветваме да носите такива.
Как е уредено храненето в болницата?
Мога ли да внасям храна?
Храната се доставя от външна фирма-подизпълнител и храненето е в стаите, няма специална столова. За диабетици има специално меню. Не се позволява съхранението на храна в личните шкафчета, от хигиенни съображения. По същите причини се допуска внасяне на храна отвън само с разрешение от лекуващия лекар.
Следва ли се някаква диета по време на болничния престой?
Няма специална диета, но има препоръчителен режим на хранене, за който можете да се информирате от  Ръководство за пациента (pdf)  на Българското сдружение на болните от лимфом.
Има ли осигурено пране на личното бельо и дрехи в болницата?
Не, вие трябва да организирате прането с помощта на вашите близки.
Мога ли да се запозная с болничния правилник?
Имам тежки придружаващи заболявания. Как се урежда лечението им и необходимите грижи при болничния престой?
Клиниката поема отговорността да уреди лечението и грижите в такива случаи. Обикновено ще бъдат викани лекари от нужните направления на място, а при изключително тежки състояния лекуващият лекар ще прецени дали не трябва да бъдете лекувани в отделение за придружаващото ви за боляване. За ежедневните грижи свързани с придружаващото ви заболяване, ще се ангажират сестрите и санитарите на клиниката.
Трудно подвижен съм. Мога ли да разчитам на санитарна грижа?
Да, както и в горния случай, клиниката ще осигури санитарна и друга необходима грижа.
Може ли мой близък да се грижи за мен на място по време на болничния престой?
Възможно е, след разрешение от лекуващия лекар, събразено с епидемологичната обстановка в града и със състоянието ви.
Мога ли да излизам да се разхождам навън? Има ли паркови площи наоколо?
Лекуващият лекар може да ви разреши свободен режим за определено време от деня, според състоянието ви. Болничното отделение се намира в голям медицински комплекс, който разполага с паркова площ.
Може ли да си донеса лаптоп или друг вид техника? Има ли интернет?
Можете да донесете лаптоп със себе си или друга подобна техника, но болницата не предлага интернет.
Кого могат да питат близките ми, относно състоянието ми?
Вашите близки могат да се осведомят от лекуващия лекар, всеки ден от 10:30 до 13:30 ч., а през останалото време - от 13:30 до 19:30 ч., могат да търсят дежурния лекар. 

Моля, обърнете внимание, че от съображения за подаване на вярна и точна информация, и за опазване на личните данни на пациентите, единствено лекуващия и дежурния лекар са упълномощени да дават информация за пациентите.
Свиждания с пациенти
При нормална епидемиологичната обстановка, графикът на свиждания е всеки ден, 16:30 -19:30 ч. Свиждания извън този график се позволяват с разрешение от началник-клиника или от дежурния лекар.

По въпроси свързани със свижданията, може да се обръщате към дежурната сестра на тел. (032) 602 421, всеки ден, 13:30 - 19:30 ч.

Изписване

При изписване, ще получите епикриза, обикновено до един ден, в която ще е посочено и кога е следващия ви преглед. Всички изследвания, които са ви правени, ще бъдат отразени в епикризата.

Ценоразпис

Разходи за лечение
Всички разходи (прегледи, изследвания, процедури, манипулации, операции, лекарства, болнични консумативи, специализирани болнични грижи и др.) за диагностика/ амбулаторно лечение/ болнично лечение/ следболнично лечение на хематологични заболявания се покриват напълно от Здравната каса за пациентите с непрекъснати здравноосигурителни права, след като са били насочени към клиниката по съответните клинични пътеки. 
Ценоразпис
За пациенти извън клиничните пътеки, за пациенти с прекъснати здравноосигурителни права и за чуждестранни пациенти извън ЕС, важи ценоразписа на УМБАЛ "Св. Георги".
Съвети при лечение
Можете да се запознаете с общите предписания при лечението на хематологични заболявания от Ръководството за пациента (pdf) на Българското сдружение на болните от лимфом.

Чрез американската платформа patientslikeme.com можете да си водите онлайн дневник и да сравните данните на състоянието ви с данните на други пациенти със същата диагноза и със същата или различна схема на лечение.